Ideální teplota v interiéru

Ideální teplota v interiéru Ideální teplota v interiéru

Jaká je ideální teplota v interiéru?

Potřeba tepla je u každého člověka individuální záležitostí. Někomu je nejlépe, když je v místnosti 17°C, druhý potřebuje 23 °C a stejně se ještě zabalí do deky. Jde o vnitřní pocitovou teplotu, která je ovlivněna ,,horkokrevností“ daného člověka nebo aktivitou, kterou zrovna vykonává.

Každá místnost má svou ideální teplotu, podle toho k čemu slouží. Nejtepleji by mělo být vždy v koupelně. Nejnižší teplotu sneseme v kuchyni, kde jsme při práci v pohybu a navíc dochází k pasivnímu vytápění používanými spotřebiči. V ložnici bychom si měli udržovat nižší teplotu. Ta je důležitá pro kvalitní spánek a lepší usínání. To stejné platí i pro dětské pokoje.

Negativní vlivy přetápění místností

Přetápění místností má negativní vliv na lidský organismus. V takové místnosti dochází ke snížení výkonnosti a míry soustředění. Ze zdravotního hlediska může docházet k vysychání sliznic a dráždivému kašli, což může vést k chronickým zánětům nosohltanu a dýchacích cest.

Z ekonomického hlediska platí, že snížení teploty v interiéru o 1 °C sníží náklady na vytápění o 6%. A z pohledu ekologického se sníží i stejnou měrou emise oxidu uhličitého. V závislosti na to, čím domácnost vytápíte.

Nezapomínejte také na vlhkost vzduchu

Stejně důležitá jako teplota je i vlhkost v místnosti. Čím nižší je vlhkost místnosti, tím vyšší teplotu jsme ochotni snášet. Při 18 °C je vlhkost vzduchu 70% příjemná, při 24°C a stejné vlhkosti si budeme připadat jako v sauně. Optimální vlhkost vzduchu uvnitř místnosti by se měla pohybovat kolem 50%. Nižší vlhkost je už nepříjemná a vyšší zase vede k růstu plísní. V přesušených interiérech bychom se měli snažit o zvlhčování vzduchu. O to se postarají pěstované květiny, speciální zvlhčovače nebo jen mokrý ručník přehozený přes radiátor.

Jak udržet ideální teplotu v horkých měsících?

Ideální teplota v interiéru

V zimních měsících je vytápění pomocí pasivních solárních zisků příjemným bonusem. Ovšem v létě se těmto ziskům budeme snažit vyhnout. K dnešním novostavbám patří také velké prosklené plochy, které v létě výrazně ohřívají interiér. To můžeme eliminovat vhodně zvoleným přesahem střechy, slunolamem nebo markýzou. Tím způsobíme, že nebudou moci sluneční paprsky přímo ohřívat skleněné plochy. Příjemné klima můžeme zajistit také pomocí klimatizace. Ovšem pro snížení teploty o 1 °C potřebujeme 3-4 krát více energie, než k jejímu zvýšení. Proto by měl být vhodný výběr stínění a zónování místností podle světových stran, důležitou součástí projektu novostavby.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy