Životnost dřevostaveb

Životnost dřevostaveb Životnost dřevostaveb

Pokud se řekne dřevostavba, tak si mnoho lidí představí dočasné a provizorní řešení, který může sloužit jen pár desítek let. Ale podívejme se třeba na tzv. finské domy, které se stavěli po válce, a byly dočasným řešením poválečné bytové krize. Mnohé stojí dodnes, i přes to, že již dávno předčily svou danou životnost. V České republice můžeme také najít stavby starší než 100 let. Nejčastěji to jsou tradiční roubenky.

Pokud se podíváme do naší historie, tak máme v sobě zakořeněno, že zděný dům je stavba pro několik generací. Ale je to opravdu pravda? Před 50 lety se stavělo podle úplně jiných parametrů a potřeb. Nebyl dostatek stavebního materiálu, a tak se stavělo z toho, co bylo po ruce. Dnes jsou tyto domy mnohdy v dezolátním stavu a potřebují kompletní rekonstrukci, která vyjde na několik milionů. Nedbalo se tolik na zásoby nerostných surovin, a proto byly ceny energií nízké. Nikdo tedy neměl důvod zajímat se o tepelné izolace, úniky tepla a jiná řešení pro zefektivnění bydlení. Doba jde rychle dopředu a nikdo rozhodně nechce bydlet v domě, který stojí 200 let, ale přitom nevyhovuje našim požadavkům.

Jak zaručit dlouhou životnost dřevostaveb?

Dřevo je materiál, který nemá rád vlhkost. Pokud chceme, aby nám dům ze dřeva dlouho vydržel, musíme dřevěné prvky chránit před vodou a vlhkostí. Ta se může objevit v podobě vody srážkové, zkondenzované vodní páry nebo havárie potrubí. Dlouhodobý nápor vlhkosti nesvědčí žádnému materiálu, ale dřevo je obzvláště náchylné.

Dlouhá životnost je výrazně ovlivněna kvalitou provedení a perfektní údržbou. Proto nepodceňujte správný návrh konstrukce a kvalitu provedení skladby a detailů. Měli byste se vždy svěřit do rukou odborníků a nepodcenit přípravu. Potom co už bude dřevostavba stát, tak nezapomínejte na pravidelnou údržbu. Se stářím objektu se bude zvyšovat i potřeba na údržbu, ale to je stejné jako u zděného domu. Protože když se nebudete o dům starat, tak bude chátrat a bude se snižovat jeho životnost.

Pokud se podíváme přímo na samotný materiál, tak je třeba dbát na věci, které ovlivní životnost materiálu. Dřevo, které je určené na stavbu dřevostavby, by mělo být uchované ve vhodných podmínkách. Nesmí být vystaveno místům, kde by mohlo dojít k napadení dřevokazným hmyzem nebo houbou. Mělo by být kvalitní a dostatečně vysušené.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy