Zero waste - život bez odpadu

Zero waste - život bez odpadu Zero waste - život bez odpadu

Život bez odpadu

Označení Zero Waste, česky Nulový odpad se používá pro životní styl, který podporuje opětovné využití všech zdrojů bez tvorby odpadu, jejich spalování nebo skládkování. Možná si to ani neuvědomujeme, ale každý den dokážeme vytvořit opravdu velké množství odpadu. Průměrný Čech vyprodukuje za rok asi 307 kg komunálního odpadu. Ten se pak musí zpracovat uložením na skládce nebo je spálen. To má neblahý dopad na životní prostředí. Neměli bychom být vůči tomu lhostejní a měli bychom se snažit žít tak, abychom z rozmařilosti nezahlcovali planetu odpadem. Ano, žít prakticky bez odpadu už vyžaduje nějaké úsilí a čas, ale pár věcí lze změnit prakticky hned. V tomto článku vám přinášíme pár tipů pro život bez odpadu.

Neplýtvejte jídlem

Občas se stane, že v lednici objevíme prošlé potraviny, které jsme nestihli zpracovat a musí putovat do koše. Spotřebovat vždy vše, co jsme si přinesli domů, nemusí být vždy snadné ale zkuste se na to zaměřit ještě předtím, než vyrazíte na nákup. Dopředu si udělejte jídelníček a následně seznam potravin, podle kterého budete následně nakupovat. U trvanlivých potravin můžete být odvážnější, ale pozor u zeleniny, ovoce masa a sýrů. Kupte jen to, co víte, že opravdu sníte.

 

Noste si na nákup vlastní látkové tašky a sáčky

Kupte si pěknou látkovou tašku, která vám vydrží velmi dlouho. Nekupujte si s každým nákupem novou plastovou, kterou si odnesete domů a znovu už jí nepoužijete. Naučte se mít po ruce vždy plátěnou tašku, která se vejde i do nejmenší kabelky. Co můžete udělat dále, je použití vlastních plátěných pytlíků na pečivo a zeleninu. Uvědomte si, kolik plastových pytlíků za nákup spotřebujete na rohlíky, chleba, ovoce a zeleninu. To je ohromné množství plastu, které můžete redukovat opakovaným používáním plátěných pytlíků.

 

Noste sebou vlastní nádobu na pití

Omezte nákup plastových lahví s vodou. Raději si natočte vodu z kohoutku. Pokud doma nemáte dostatečně kvalitní vodu, pořiďte si filtrační konvici. Ta zlepší její chuť a zbaví ji nechtěných látek. Vodu si nejlépe napusťte do znovupoužitelné lahve z hliníku nebo skla. Pokud jste milovníky ranní kávy, tak si sebou noste vlastní kelímek na kávu. Dnes už je v kavárnách běžné, že vám připraví kávu do vámi přineseného kelímku a vy tak nebudete muset využít ty jednorázové.

 

 Zapínejte pračku a myčku až když je plná

Často se v domácnostech stává, že se zapne myčka nebo pračka jen kvůli pár kusů nádobí nebo oblečení. Tento zvyk není ekologický a ani ekonomický. Rozvrhněte si praní, a pokud od dané barvy nemáte dostatek kusů, tak počkejte, až se nehromadí.

 

Naučte se recyklovat

To, že máte doma koš na papír, plasty a sklo už je samozřejmostí. Zkuste se ale zaměřit i na další předměty, kterých se zbavujeme méně často. Můžete třídit prakticky cokoliv. Dnes jsou běžně k dispozici speciální kontejnery např. na starou elektroniku, hliník, textil nebo oleje. 

 

Toto je jen pár tipů, kterými můžete přispět k lepšímu životu na naší planetě. Důležité je začít a nezavírat před problémy oči. Pokud se chcete o cestě k životu bez odpadu dozvědět více, vyhledejte si pojem zero waste. Na internetu dnes naleznete spoustu zajímavých a užitečných rad.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy