Fotovoltaika: 3 důvody, proč s dřevostavbou funguje

Fotovoltaika: 3 důvody, proč s dřevostavbou funguje Fotovoltaika: 3 důvody, proč s dřevostavbou funguje

Fotovoltaická neboli solární elektrárna vyrábí elektřinu ze slunečního záření. Potřebuje k tomu fotovoltaické panely (také nazývané moduly) a střídač (měnič), který převede energii na střídavý proud. Elektřina pak putuje buď přímo do spotřebičů zapojených v síti nebo do baterie, pokud se všechna okamžitě nepotřebuje. Panely se tradičně umisťují na střechu domu, ale není to podmínkou. Vhodné řešení lze najít i v chráněné krajinné nebo památkové zóně. Výhody, které vám fotovoltaika přinese, jsou hned trojí.

1. Ekonomická úspora

Jakmile fotovoltaiku jednou pořídíte, další desítky let se o ni nestaráte. Jedná se sice o vyšší jednorázovou investici, ale u fotovoltaiky s baterií na nízkoenergetickém domě se návratnost pohybuje kolem pěti let. Svůj podíl na tom má aktuální dotační program Nová zelená úsporám, díky kterému můžete na vybudování získat dotaci od EU až 200 000 Kč. Pořízení lze financovat také úvěrem. 


Případová studie, kterou provedl MCore, dodavatel fotovoltaiky pro dřevostavby GOOPAN,  ukazuje, že majitelé rodinného domu s plánovanou roční spotřebou 13 MWh ročně ušetří 15 429,48 Kč a pokryjí 42,7 % celkové spotřeby.

2. Energetická soběstačnost

Pokud nedochází ke spotřebě energie okamžitě po vyrobení, uloží se do baterie. Díky baterii tak můžete spotřebu odložit na jinou část dne. Nejvíce energie fotovoltaika typicky vyrobí v létě kolem poledne, přitom největší spotřeba nastává až večer při přípravě večeře, úklidu, praní a sledování televize. 


Energie uložená v baterii přijde vhod, pokud dojde k výpadku proudu způsobeným např. poruchou veřejné sítě. Lze pořídit i speciální systémy, které fungují tzv. off-grid, tedy na místě, kde elektřina není zavedená vůbec.

3. Ekologický přístup

Fotovoltaika je obnovitelný zdroj energie a neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého. Proto je příznivá pro životní prostředí. Život s ní probíhá buď zcela standardně, nebo můžete životní styl přizpůsobit. V době, kdy se flexibilní práce z domu, stává samozřejmostí, snadněji přizpůsobíte i načasování spotřeby energie. 

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy