Světlo v interiéru

Světlo v interiéru Světlo v interiéru

Naši předci hned zrána vyšli ven, kde strávili většinu dne, a se západem slunce se chystali ke spánku. Maximálně si chvíli svítili ohněm nebo petrolejkou. Dnes sedíme celý den v budově, kde je řádově tisíckrát méně světla než venku, a večer si pustíme televizi, která svítí jako v pravé poledne. Tablet si s sebou bereme až do postele. To má negativní dopad na kvalitu spánku, chuť k jídlu i pohybovou aktivitu, protože dojde k porušení cirkadiánního rytmu. 


Dlouhá léta tento světelný rozpor zůstával utajený a lidé si marně lámali hlavu, proč špatně spí a tloustnou. Společenské nastavení nezměníte, ale doma si to zařiďte podle skutečných potřeb. Níže naleznete pár základních typů.

Maximum přirozeného světla

Denní světlo je gró a vždy by mělo dostat přednost před umělým osvětlením. Velká okna moderních staveb nejsou jen estetickou záležitostí. Osvětlení v domě co nejvíce přibližte dennímu. Dosáhnete toho pomocí tří následujících aspektů. 

 

  • Barva

Denní světlo má teplotu 5 000 – 7 000 K, proto vybírejte žárovky blízké této škále. Do obýváku volte teplejší, do kuchyně trochu studenější tóny. Pamatujte, že čím více Kelvinů, tím bělejší, studenější světlo.

 

K večeru přecházejte na teplejší škálu. Pokud musíte sledovat obrazovky, přizpůsobte i jejich barevné nastavení, např. funkcí Night Shift. 

 

  • Pozice

Slunce není vždy nad hlavou, ale cestuje po obloze. Se světly doma to napodobte a přidejte lampičky umístěné níže na zdi s teplým světlem.  Používejte je k večeru, abyste nasimulovali západ slunce nebo světlo z ohně. Využívejte je také, když v noci vstáváte na toaletu nebo k dítěti. 

 

  • Světelné přechody

Dnešní žárovky umožňují automaticky nastavit stmívání, tak proč toho nevyužít. Večer postupně zhasínejte a ráno se probouzejte s „rozbřeskem“, i když ten reálný nestihnete. 

 

Zezačátku se tyto rady zdají extrémní, ale časem si zvyknete a stanou se součástí vašeho životního stylu

 

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy