Kdo přežije? Životnost dřevostavby dosahuje 100 let

Kdo přežije? Životnost dřevostavby dosahuje 100 let Kdo přežije? Životnost dřevostavby dosahuje 100 let

Jak dlouho vydrží dům funkční, se nedá zcela přesně odhadnout u žádného z materiálů. Realita se totiž odvíjí od několika faktorů: 

  • Kvalita použitých materiálů
  • Zdatnost výrobce
  • Údržba domu

 

U dřevostaveb se všechny výše uvedené body soustřeďují na ochranu před vlhkostí. Konkrétně se jedná o terénní úpravy kolem domu, konstrukční ochranu dřeva v rámci mnohavrstevných desek a vzduchotechniku uvnitř domu. Jakmile jsou všechny body podchyceny, není problém, aby dřevostavba zůstala funkční sto i více let. 


Důkazem, že je dřevo odolnější, než se zdá, jsou tradiční české roubenky, které se zachovaly více než 150 let. Stejně tak finské montované domky z 40. let a okály z let 70., původně koncipované jako přechodné řešení bytové krize, svou odhadovanou třicetiletou životnost značně přesáhly. Bohužel okály jsou zatížené jinými neduhy jako vysokou hladinou formaldehydu, které k dobré reputaci dřevostaveb nepřispěly.

Kvalitní péči potřebuje dřevo i cihla

Pravidelná údržba je nutná u domů ze všech materiálů a průběžné náklady se dramaticky neliší. Dobře promyšlený koncept domu není nutné do konce života měnit. Pokud by přece jen vyvstala potřeba změny dispozic, u dřevostaveb bude rekonstrukce pravděpodobně jednodušší a čistší. 

Odhadovaná životnost dřevostavby se pohybuje kolem sta let a není výjimkou, že na jednotlivé komponenty poskytují výrobci třicetiletou záruku. Vzhledem ke střední délce života a průměrnému věku stavebníků znamená taková záruka garanci do konce života.

Morální zastarání nezastavíte

Trvanlivost staveb ze dřeva i cihel je srovnatelná. Zůstává otázkou, zda je skutečně dlouhá životnost domu tolik žádoucí. 

V našich krajích představuje vlastní bydlení formu zajištění budoucnosti. Stavba rodinného domu je často vnímaná jako oběť a dar dětem. Jenže když se dnešníma očima podíváte na domy, které v potu tváře stavěli vlastníma rukama dnešní důchodci, nejedná se o ideální bydlení. 

Tehdy stavebníci řešili jiné problémy než nedostatek paliva a udržitelné zdroje energií. Stejně tak způsob práce i trávení volného času byl zcela odlišný, proto tehdejší stavby nereflektují současné nároky na vytápění ani uspořádání místností. Takové domy vyžadují zevrubnou a nákladnou rekonstrukci.

Dá se předpokládat, že se pokrok nezastaví a za dalších 50 let budou nároky na bydlení zase úplně jiné. Jelikož morálně zastarává každá stavba, není třeba se životností tolik trápit. 

Jestliže dřevostavbu od ověřeného výrobce umístíte na kvalitní základovou desku a budete se o ni průběžně starat, můžete si být jistí, že vás dům přežije. 







Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy