Komu se nelení, tomu se zelená střecha

Komu se nelení, tomu se zelená střecha Komu se nelení, tomu se zelená střecha

Všechny zelené střechy jsou pokryté půdou a vegetací. I když nejsou všechny stejné, každá z nich přispívá k lepšímu životu ve městě i na vesnici.

Zelené střechy totiž vytvářejí nové zelené plochy v zástavbě, které jsou zejména ve velkých městech tolik žádoucí. Také pomáhají nově vzniklé budovy začlenit do rázu krajiny. Díky tomu obydlené oblasti lépe vypadají a jsou příjemnější pro život nejen lidí, ale i zvířat, čímž podporují biodiverzitu.

Návrat přirozené zeleně do urbanizovaných lokalit napomáhá přirozenému koloběhu vody. Vegetace vstřebává srážky a poté je postupně uvolňuje do ovzduší. Díky tomu dochází ke zlepšení mikroklimatu, zvýšení vlhkosti vzduchu, snížení prašnosti prostředí a zmírnění extrémních teplot

Tyto environmentální výhody zelených střech mají pozitivní ekonomický dopad, díky kterému se investice do nich vyplatí. 

  • Zvyšují účinnost fotovoltaických panelů. 
  • Chrání hydroizolaci před UV zářením. 
  • Snižují nápor na kanalizační síť.
  • Zvyšují užitnou hodnotu nemovitosti. 

Každá zelená střecha se musí přizpůsobit konstrukci domu, požadavkům obyvatel a majitelů i lokalitě, ve které se nachází. Podle toho zadavatelé volí mezi extenzivní a intenzivní variantou, případně něčím mezi tím. 

 

Extenzivní zelená střecha je nenáročná na údržbu. Střecha není pochozí, tzn, že se na ni nesmí chodit. Je osázená pouze nenáročnými rostlinami jako jsou trávy a mechy. Na zalití stačí dešťové srážky. Takovou střechu lze vytvořit skoro na každém domě. 

Intenzivní zelená střecha je z hlediska péče srovnatelná s okrasnou zahradou. Je třeba vybudovat závlahový systém a pravidelně se zahradě věnovat. Škála rostlin je mnohem širší, i když je pořád vhodné respektovat lokalitu. Taková střecha je pochozí a je možné na ni vybudovat např. posezení, herní prvky pro děti apod. Vybudování takové střechy musí umožňovat konstrukce domu.

Víte, že…?

Zatravněné střechy nejsou novodobým vynálezem. Důkazem budiž jeden ze sedmi divů starověkého světa, Semiramidiny visuté zahrady. Tradici mají v chladném podnebí, ve Skandinávii i na severu Ameriky stejně jako v teplých oblastech Tanzanie.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy