Série článků o pokojové teplotě #3 - Zónová regulace topení zajistí maximální teplotní komfort

Série článků o pokojové teplotě #3 - Zónová regulace topení zajistí maximální teplotní komfort Série článků o pokojové teplotě #3 - Zónová regulace topení zajistí maximální teplotní komfort

Moderní architekti se často uchylují k tomu rozdělit dům na několik zón podle využití, tedy oddělují například technické zázemí od obytného prostoru nebo místnosti pro rodinné setkávání od místností určených ke spánku. To je pak skvělá predispozice k tomu umístit si do každé zóny samostatný termostat. A pro každou zónu nastavit vhodnou teplotu. V předchozím článku jsme rozebrali, jaká teplota je vhodná pro každou místnost.

Co je zónová regulace

Se zónovou regulací řídíte teplotu v každém prostoru nebo pokoji nezávisle a samostatně. Tím se vyhnete zbytečnému přetápění i nechtěnému podchlazení v místnosti, což se často děje v domech s regulací podle jedné referenční místnosti. 

 

Pracujte s termostaty 

Termostaty mají zpravidla tři režimy:

Sluníčko: Když jste doma a aktivní

Měsíček: Když spíte

Pryč: Když nejste vůbec doma

 

V každé místnosti určíte teplotu pro každý režim a časový rozvrh. Termostat měří referenční teplotu v každé zóně a pokud se odchýlí, spustí adekvátní reakci vytápěcího systému.

Zónová regulace v praxi

V 6:00 ve všední den se budí děti, proto se v 5:45 dětský pokoj a koupelna přepne do režimu sluníčko a začne vytápět na 22 ℃. V 7:30 odcházejí děti do školy, takže dětský pokoj přechází do útlumu na 18 ℃ až do 15:00, kdy se děti vrátí. V 19:30 uléhají děti do postele a teplota klesá na 19,5 ℃. 

 

Rodiče do 22:00 uklízí v kuchyni, pracují na počítači a sledují televizi v obývacím pokoji, proto tam mají i nadále příjemných 21,5 ℃. Pro ještě lepší atmosféru si mohou zatopit v krbu, což neovlivní teplotu v pokoji dětí ani nikde jinde. Stejně tak termostat zareaguje, když začne dům ohřívat sluníčko nebo třeba pečící trouba. Takže nikdy netopí zbytečně a maximálně šetří energii na vytápění.  


Kromě pevného rozvrhu, který můžete naplánovat pro každý den a místnost zvlášť, lze termostaty ovládat aplikací na dálku. Takže klidně kontrolujte teplotu v domě, zatímco lyžujete a zatopte si tak, abyste přijeli akorát do tepla. Jak podpořit správné fungování termostatů, se dočtete v následujícím článku.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy