Série článků o pokojové teplotě #4 tipy pro funkční vytápění domu

Série článků o pokojové teplotě #4 tipy pro funkční vytápění domu Série článků o pokojové teplotě #4 tipy pro funkční vytápění domu

Vzhledem k tomu, že v rámci maximálních úspor i zdravého bydlení je vhodné různých místnostech udržovat odlišnou teplotu, určitě ve svém projektu zvažte zónovou regulaci topení. Dokáže opravdu hodně pomoct, když ji podpoříte vhodným chováním. 

1. Umístěte termostat správně

Aby termostat měřil skutečně vypovídající teplotu, musí být na vhodném místě:

  • Na vnitřní, nikoliv obvodové zdi.
  • Ve výšce očí dospělé osoby.
  • Kde volně proudí vzduch, tedy ne v rohu, u nábytku, blízko oknu nebo průduchům vzduchotechniky.

2. Oddělte zóny

Aby rozdělení zón fungovalo, musí být od sebe dispozičně odděleny. To znamená, že každá zóna musí mít dveře, které zůstanou zavřené. Zní to logicky, ale kdo na to není zvyklý, snadno se zapomene. Je potřeba toto pravidlo vysvětlit dětem i domácím mazlíčkům a dohlížet na jeho dodržování.

3. Preferujte jeden zdroj tepla

Pokud plánujete zónové vytápění, zvolte do každé zóny raději jen jeden zdroj tepla. Tedy buď radiátor nebo podlahové topení nebo podlahové konvektory. V opačném případě se zdroje začnou při poklesu teploty „prát“ a vyústí to v neefektivní výsledek.

4. Promyslete podlahové topení

V nízkoenergetických dřevostavbách i domech celkově se podlahové topení stalo standardem. K jeho hlavním výhodám patří estetika, bezúdržbovost a velká topná plocha s nižší teplotou. Díky tomu místnosti teplo lépe akumulují a udržují, aniž by hrozilo riziko popálení. 

V domech Goopan najdete vytápění pomocí karbonové fólie Heatflow, která efektivně ohřívá celou konstrukci budovy. Umístit ji můžete jak do podlahy, tak do stropu. Velkoplošný nízkoteplotní topný systém v obou případech tvoří infrafólie složená z celoplošné karbonové tkaniny a nanotrubic. Výsledkem je komfortní topení s nízkými provozními náklady a bezúdržbovým provozem. Celý systém je navíc napojený na zónové termostaty, které ovládáte přes WiFi z mobilu nebo tabletu.

Nevýhodou podlahového topení jsou trochu pomalejší reakce. To však v běžném provozu nečiní problém, jelikož dům teplo dlouho udržuje i s vypnutým topením. Navíc díky ovládání přes internet můžete vždy začít topit v předstihu, například při návratu ze zimní dovolené.  

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy