Bungalov: Co musíte vědět před stavbou

Bungalov: Co musíte vědět před stavbou Bungalov: Co musíte vědět před stavbou

Rozhodněte se včas, zda více nebo jednopatrový dům

Bungalov logicky potřebuje větší zastavěnou plochu než srovnatelně velký vícepodlažní dům, jelikož se všechny místnosti musejí vejít do přízemí. Kvůli tomu shánějte buď rovnou větší pozemek nebo se smiřte s menší zahradou. V prvním případě počítejte s vyšší pořizovací cenou, která se bude odvíjet od lokality.

Výběr pozemku pro přízemní dům

Jestliže bungalov je váš favorit a nic jiného nechcete, buďte při výběru pozemku obzvlášť obezřetní. Nesoustřeďte se pouze na velikost pozemku, ale zjistěte si také, zda leží v chráněné krajinné oblasti nebo památkové zóně. V těchto oblastech je totiž nutné zachovat původní ráz krajiny, což často znamená dvoupatrové domy se sedlovou střechou. 

 

Podobnou „zradu“ teoreticky hledejte i v územním plánu. Každá obec vydává vlastní regulativy, ve kterých mohou upravovat povolenou výšku domů, umístění na pozemku, typ střechy a další. 


Jestliže váš vysněný pozemek skutečně v nějaké takové lokalitě leží a vy přesto toužíte po bungalovu, neházejte flintu do žita. Se zkušeným projektantem zkusíte vymyslet kompromis. Navíc můžete na obecním úřadě zažádat o výjimku.

Víte, že…? Bungalov pochází z jižní Asie

Pojem bungalov je odvozený ze slova bangla, což znamená „dům v bengálském stylu“. Původně označoval typický dům v koloniální jižní Asii, oblasti dnešní Indie a Bangladéše. Typické lehké vzdušné jednopodlažní stavby ze dřeva Britové upravili podle své tradiční venkovské architektury a doplnili i dalšími prvky jako je veranda, která pochází z Persie. 


Tehdejší bungalov tvořil centrální obývací prostor obklopený jídelnou, ložnicí, koupelnou a kuchyní v obdélníkovém půdorysu. Na přelomu 19. a 20. století začali bungalovy stavět v severní Americe, odkud se postupně jako levné a rychle vybudovatelné domy rozšířily do celého světa.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy