Bungalov versus patrový dům: V čem soupeří?

Bungalov versus patrový dům: V čem soupeří? Bungalov versus patrový dům: V čem soupeří?

Přestože původní pojem bungalov označoval lehký vzdušný jednopatrový domek na obdélníkovém až čtvercovém půdorysu, v současné češtině pojmem bungalov nazýváme všechny jednopatrové neboli přízemní domky. Ani obdélníkový půdorys už není podmínkou a často se setkáváme s bungalovy ve tvaru písmene L nebo U. Tato úprava částečně řeší některé nevýhody bungalovu jako nedostatečné členění vnitřního prostoru a chybějící soukromí.

Schody

Hlavní rozdíl mezi bungalovem a patrovým domem spočívá v přítomnosti nebo absenci schodiště. Uvědomte si proto, co všechno takové schody v domě způsobují. 

 

Tvoří bariéru

Schody představují překážku pro osoby s omezenou hybností. Když je člověku 30 až 40 let a těší se plnému zdraví, úplně nepřemýšlí o tom, že v dalších dekádách se jeho pohyblivost může změnit. Nejde jen o nepředvídatelné následky nehod nebo zhoršení zdravotního stavu, ale i o celkem běžné životní situace. 

 

V Česku je zvykem si pořizovat dům až do konce života, čili ten čas, kdy budou schody představovat problém, časem přijde. Navíc jen taková „hloupost“ jako přetržené vazy nebo zlomená noha z lyžování nebo velká břišní operace (jako císařský řez) vám na pár dní až týdnů znemožní vyjít do patra. 

 

Určitě kvůli tomu nemusíte na patro zanevřít, jen s touto situací počítejte. Určitě umístěte do přízemí toaletu a ideálně i prostornou sprchu, abyste mohli alespoň týden fungovat jen dole. 

 

Způsobují nebezpečí

Schodiště také představuje zvýšené riziko úrazu zejména pro malé děti, starší lidi a domácí mazlíčky. Opět se to dá snadno vyřešit, schody se dají zahradit apod. Pokud ale plánujete následující desetiletí žít s malými dětmi a zvířaty, možná bude bezpečnější se schodům zcela vyhnout.  

Rozdělení v interiéru

V patrovém domě získáte větší variabilitu v uspořádání místností. Horní patro může sloužit jen na spaní nebo dětem. Snadno zajistíte, aby případné návštěvy neopustili přízemí a nezabloudili do vašeho soukromí. 

 

V bungalovu si své soukromí i klidný koutek ochráníte obtížněji. Zato se tolik nenaběháte. Nebudete nosit po schodech čisté i špinavé prádlo, nádobí, hygienické potřeby atd. K soukromí v bungalovu přispěje právě třeba půdorys ve tvaru L, který vnitřní prostor domu alespoň pocitově rozdělí.

Oddělení od okolí

Někteří lidé (možná kdo vyrostl v paneláku) se v přízemí necítí dobře a alespoň na spaní preferují vyšší patro, kde si připadají bezpečně skrytí před vnějším světem. Nepříjemný pocit v přízemí snížíte třeba kvalitním zabezpečovacím systém nebo tím, že kolem domu vysadíte stromy a další zeleň, která vás opticky oddělí od okolí. Do výšky odpovídající stropu v přízemí rostliny dorostou relativně rychle, případně pořiďte již vzrostlé stromy ve specializovaném zahradnictví.

Náklady na vytápění

Patrové domy těží z toho, že teplý vzduch stoupá vzhůru. To bylo výhodné především v dřívějších dobách, kdy se topilo ručně uhlím nebo dřevem a bylo žádoucí z jednoho zdroje vytopit co nejvíce místností. S podlahovým topením řízeným na dálku tohle už řešit nemusíme. Naopak oceníme, že nám teplo neutíká jako komínem nahoru, kde nás čeká sice teplý, ale vydýchaný vzduch.  

Údržba domu

Poslední bod sice hovoří spíše ve prospěch bungalovu, ale pravděpodobně nebude zásadní. Kvůli údržbě přízemního domku nebudete muset šplhat do výšky. Žádné dlouhé okapy, vysoká střecha a riziko pádu.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy