Stavební povolení: Jak dlouho trvá vyřízení a co musíte splnit pro jeho získání

Stavební povolení: Jak dlouho trvá vyřízení a co musíte splnit pro jeho získání Stavební povolení: Jak dlouho trvá vyřízení a co musíte splnit pro jeho získání

Pokud plánujete stavět vysněný nízkoenergetický dům, neobejdete se bez velmi důležitého kroku, kterým je vyřízení stavebního povolení, případně ohlášení stavby. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně složitý proces spojený s řadou nutných úkolů, představuje vyřízení stavebního povolení pro mnoho lidí velkého strašáka. Abychom vám vyřízení stavebního povolení usnadnili, připravili jsme si pro vás shrnutí nejdůležitějších informací.

Co by mělo předcházet podání žádosti o stavební povolení?

Vezměme to hezky od začátku. Pokud máte pozemek vhodný na stavbu domu, prvním krokem by mělo být vypracování projektu dřevostavby nebo zděného domu, bez kterého se při vyřizování stavebního povolení neobejdete. Ideální je stavební úřad navštívit ještě před tím, než bude projekt hotový a základní nákres stavby předložit úředníkům, abyste se ujistili, že stavba odpovídá územnímu plánu dané obce.

Kdy je nutné stavební povolení?

Často otázkou lidí je, zda budou potřebovat ke stavbě stavební povolení nebo si vystačí s ohlášením stavby. Jednoduše je možné říci, že stavební povolení je nutné ve chvíli, kdy překročíte podmínky postačující pro ohlášení stavby. Jedná se například o stavby k bydlení a rekreaci nad 150 m2 zastavěné plochy s jedním nebo více nadzemními podlažími nad 3 metry hloubky a více než dvěma nadzemními podlažími a podkrovím. U menších staveb vám bude stačit územní souhlas a ohlášení stavby.

Podání žádosti o stavební povolení

Žádost o stavební povolení, kterou podáte na stavebním úřadě příslušné obce, musí obsahovat několik náležitostí. Na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj si můžete stáhnout vzor žádosti o stavební povolení ve formátu pdf. nebo doc., který stačí jen vyplnit.

Jaké dokumenty je třeba k žádosti o stavební povolení doložit?

Při vyřizování stavebního povolení si nevystačíte pouze s vyplněnou žádostí, ale budete muset předložit řadu dokumentů. Jakých? 

  • výpis z katastru nemovitostí, který dokládá, že jste majitelem pozemku, případně souhlas vlastníka pozemku nebo souhlas společenství vlastníků
  • projektovou dokumentaci ve dvojím vyhotovení
  • stanoviska vlastníků veřejné dopravy a technické infrastruktury (elektřina, plyn apod.)
  • závazná stanoviska příslušných orgánů ke stavbě domu 
  • pokud je to vyžadováno, pak i územní rozhodnutí

Jak dlouho trvá vyřízení stavebního povolení?

Stavební úřady mají na vyřízení stavebního povolení 60 dnů a ve složitějších případech 90 dnů, to ale nemusí automaticky znamenat, že budete mít stavební povolení vyřízené během 2 až 3 měsíců. V některých případech se vyřízení stavebního povolení může protáhnout i na rok a v průměru se doba vyřizování stavebního povolení pohybuje okolo 6 měsíců. Je to dáno tím, že předtím, než na stavební úřad podáte žádost, musíte mít nejen zpracovanou veškerou potřebnou dokumentaci, ale také vyjádření příslušných subjektů. Lhůty spojené s vydáním závazných stanovisek příslušných orgánů se do 60denní lhůty stavebních úřadů nezapočítávají. 

TIP:  Stavba domu s Goopan = vyřízení stavebního povolení zdrama 

 

Ti, kteří v minulosti stavěli a vyřizovali stavební povolení, nám pravděpodobně dají za pravdu, že neustálé běhání po úřadech, stojí spoustu energie a času. Pokud se rozhodnete stavět s námi, tyto starosti vás úplně minou. Naši zákazníci se totiž můžou spolehnout za to, že stavební povolení vyřídíme za ně, a to úplně zdarma.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy