Nízkoenergetický vs. pasivní standard

Nízkoenergetický vs. pasivní standard Nízkoenergetický vs. pasivní standard

Pokud vás v blízké době česká stavba domu, budete muset dodržet poměrně přísné požadavky na energetickou náročnost. Mezi energeticky nenáročné stavby se řadí domy v nízkoenergetickém standardu a v pasivním standardu. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a pro jakou variantu se rozhodnout?

Jaké jsou hlavní výhody nízkoenergetických a pasivních domů?

Až do konce roku 2021 bylo možné postavit dům, který nesplňoval podmínky pro nízkoenergetický standard. Aktuálně je však třeba tyto podmínky splňovat, aby mohla být stavba zkolaudovaná. I když se může zdát, že jsou dané podmínky omezující, nízkoenergetický i pasivní standard majitelům přináší celou řadou nesporných výhod, které se každý měsíc promítají do rodinného rozpočtu i do kvality bydlení. O jakých výhodách to mluvíme?

  • Nízké účty za energie 

 

V současné situaci by řada lidí dala kdovíco za to, kdyby měla jistotu nízkých účtů za energie. Pokud se rozhodnete pro stavbu nízkoenergetického nebo pasivního domu s ověřenou stavební společností, tuto jistotu získáte. Například majitelé nízkoenergetických domů GOOPAN za energie v průměru platí pouze 2 000 až 3 000 Kč měsíčně. Tato částka zahrnuje nejen energie za vytápění, ale také ohřev vody, svícení a provoz všech spotřebičů. 

  • Ekologie

 

Všechny, kteří myslí na přírodu okolo nás a na naši planetu, potěší i to, že jsou nízkoenergetické a pasivní domy ekologické. Důvodem je fakt, že minimalizují neobnovitelné zdroje energie a naopak maximalizují využití těch obnovitelných. 

  • Zdravé bydlení 

 

Co byste řekli na to, cítit se ve svém domě každý den tak, jako byste se zrovna procházeli na zahradě a dýchali čistý vzduch? Zní to dobře, že? A přesně to nízkoenergetické domy dokáží díky použitým procesům a technologiím, které se starají například právě o neustálé proudění čerstvého vzduchu v domě bez nutnosti větrání.

V čem spočívá rozdíl mezi nízkoenergetickým a pasivním domem?

Nízkoenergetický vs. pasivní standard

Nyní už se dostáváme k tomu, jaké jsou hlavní rozdíly mezi nízkoenergetickými a pasivními domy. Abychom vám poskytli zcela jasnou představu, oba tyto standardy vám podrobněji představíme.

Co je to nízkoenergetický dům?

Aby mohl být dům nazývaný nízkoenergetickým, jeho roční spotřeba tepla na vytápění musí být nižší než 50 kWh/m2. Nízkoenergetický dům se vyznačuje dobře zateplenou konstrukcí, využíváním obnovitelných zdrojů tepla, řízeným větráním a otopnou soustavou s nižším výkonem. Výhodou nízkoenergetického domu oproti pasivnímu jsou nižší pořizovací náklady, na druhou stranu je ale spojený s vyššími náklady za provoz než dům pasivní.

Rozdělení budov podle energetické náročnosti:

 

  • Staré domy ze 70. a 80. let: nad 200 kWh/m2
  • Standardní nové domy: spotřeba tepla od 120 do 150 kWh/m2 ročně
  • Nízkoenergetické domy: spotřeba tepla do 50 kWh/m2 ročně
  • Pasivní domy: spotřeba tepla do 15 kWh/m2 ročně

A co je pasivní dům?

Pro pasivní domy platí ještě přísnější pravidla než pro ty nízkoenergetické. U pasivního domu nesmí roční spotřeba tepla přesáhnout 15 kWh/m2. Pasivní domy jsou dobře zabezpečeny proti tepelným ztrátám a jejich klíčový prvkem je větrání s rekuperační jednotkou. V praxi je třeba pasivní dům vytápět pouze 15 až 20 dnů v roce. Aby pasivní dům správně fungoval, je třeba zvolit vhodný tvar domu i orientaci pobytových místností, maximálně využít solární zisky a zajistit perfektní tepelnou ochranu.

Co mají nízkoenergetické a pasivní domy společného?

Nízkoenergetický vs. pasivní standard Typový dům MOOD 03

Nízkoenergetické i pasivní domy tedy spojuje to, že se na jejich stavbu používají materiály, které vyhovují přísným požadavkům na nízkou nebo nulovou spotřebu energie a jsou šetrné k přírodě. Domy v nízkoenergetickém i pasivním standardu mají také kvalitní izolaci a kvalitní systémy větrání a systémy vytápění a využívají nejmodernější technologie. Pro nízkoenergetické i pasivní domy je ideálním materiálem dřevo. Proč? Je ekologicky nezávadné, má skvělé izolační vlastnosti a má vyšší povrchovou teplotu než jiné materiály. 

A čím se tedy stavby liší? 

 

Zásadní rozdíl mezi nízkoenergetickými a pasivními domy tedy spočívá ve výše uvedené spotřebě tepla. Nejedná se ale o jediné rozdíly. Domy se liší také použitými technologiemi a zvolenými materiály. 

Čeká vás výběr mezi nízkoenergetickým a pasivním domem? Pak si dobře promyslete, jaká varianta pro vás bude vhodnější, a zkuste se při tom dívat do budoucna. Stavba pasivního domu je sice finančně nákladnější, ale na druhou stranu vám v budoucnu přinese mnohem nižší náklady na energie. Společnost GOOPAN staví jak nízkoenergetické, tak i pasivní domy, pokud chcete stavět s námi a potřebujete s výběrem poradit, neváhejte se na nás obrátit.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy