Jak vybrat osvětlení do interiéru

Jak vybrat osvětlení do interiéru Jak vybrat osvětlení do interiéru

Tento článek se věnuje základním informacím o tom, jak vybrat vhodná svítidla i žárovky a kam je umístit. Pokud vás zajímá více tipů, jak přiblížit osvětlení v domě přirozenému dennímu rytmu, přečtěte si článek o významu světla v interiéru.

 

  • Tři zdroje světla na místnost

Každá místnost by měla mít tři různé zdroje světla, které různě měníte a kombinujete podle denní doby, nálady i činnosti. Tedy jednoduše stropní svítidlo nebo lustr, lampičku na stěnu a stojací lampu. 

 

Počet stropních svítidel upravte podle velikosti místnosti. Velké obývací prostory s kuchyňským koutem unesou i čtyři zdroje světla na stropě: měkké světlo doprostřed místnosti, bodové nad kuchyňskou linkou, designové nad jídelní stůl a nad konferenční stolek. 

 

  • Umístění

Jak bylo řečeno výše, nedávejte všechna světla na strop, zejména ta, která používáte večer. Ideální je světla umístit přesně podle toho, co na daném místě děláte a jaký tam máte nábytek. Proto, když stavíte, si udělejte plán interiéru ještě ve fázi projektu, aby se tomu mohly přizpůsobit vývody elektřiny a zásuvek

 

V kontextu celého domu se to jeví jako detail, ale věřte, že stropní světlo přesně nad jídelním stolem místo o metr vedle a zásuvka na lampičku v obýváku, u které si budete číst nebo lakovat nehty, jsou komfortem, na který si snadno zvyknete. 

 

  • Jakou žárovku

Žárovku vybírejte podle několika kritérií: 

  • Jaké máte svítidlo.

Žárovku vždy kupujte spolu se svítidlem nebo předchozí žárovkou. Existuje totiž  hodně tvarů, velikostí a objímek. Většina svítidel je na žárovku s označením E27 nebo E18. 

  • Kolik světla potřebujete.

Dříve se „jak moc žárovka svítí“ určovalo podle výkonu uvedeného ve wattech, např. 60 W. U dnešních LED žárovek už to neplatí. Mají výkon klidně 15 W, přitom svítí jako „stovka“. Intenzitu světla proto poznáte podle počtu lumenů, který bude uvedený na obale. 

  • Jak často ji používáte.

Do komory nebo na záchod, kam často nechodíte, stačí levnější „ledka“. Pokud vám ještě zbyly staré „úsporky“ (spirálovité žárovky), použít je můžete, ale najděte jim jiné místo. Než se zcela rozsvítí, už byste z místnosti zase odcházeli. 

 

Zhasínat nebo ne

Palčivá otázka na závěr. Stručně řečeno: ano. Moderní LEDky se rozsvěcí rychle a zhasínáním se tolik neopotřebovávají jako starší zářivky nebo úsporné žárovky. Oproti klasickým žárovkám však „žerou“ o hodně méně, takže to zase nemusíte přehánět a zhasínat v kuchyni, když jdete jen na toaletu. Rozhodně nechoďte kvůli úspoře energie do extrému, abyste zhasínali rybičkám akvárium. Raději si pořiďte celý úsporný dům.

Máte dotazy ohledně výstavby, financování či technologií? Jsme tady pro vás!

Vyberte si z katalogu domů našich modelových řad

Stáhnout katalog

Navštivte jeden z našich vzorových domů

Navštívit vzorový dům

Kontaktujte nás

Vydejte se s námi na cestu ke zdravému bydlení

* je povinný údaj

Katalog prémiových nízkoenergetických domů

Zanechte nám na sebe telefonní číslo pokud si přejete:
  • Navštívit vzorový dům
  • Získat cenovou nabídku
  • Individualizovat katalogový dům
  • Poradit se s umístěním domu na pozemek
  • Pomoci s výběrem technologií
  • Pomoci s dalšími dotazy